Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
1 mlada tikvica
1 keleraba
1 mrkva
70 g celera
1,5 dl vrhnja za kuhanje
2 kašike gustina
1/2 limuna
1 žumance
ulje
mješavina začina
Priprema:
Crveni luk, mladu tikvicu, kelerabu, celer i mrkvu oguliti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati celer i mrkvu, te kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok povrće napola ne omekša.
Sipati 1,2 l vode i kuhati dok ne proključa. Dodati kelerabu i tikvice, pa nastaviti s dinstanjem dok sve povrće ne omekša.
Posebno umutiti gustin s malo vode, sipati u čorbu, dodati začine po ukusu i nastaviti s kuhanjem dok se ne zgusne.
U gotovu čorbu dodati umućeno vrhnje za kuhanje i žumance.
ljepotaizdravlje.ba