Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 l pilećeg temljca
4½ kašike gustina
3 kašike vode
3 jajeta
¼ kašičice soli
¼ kašičice bijelog bibera
1 struk mladog luka
Priprema:
1. U šerpi ugrijati pileći temeljac do momenta kada počne da vri.
2. Gustin razmutiti sa vodom, da se dobije svilenkasta smjesa bez grudvica.
3. U tankom mlazu sipati gustin uz neprestano miješanje.
4. Posebno umutiti jaja, dodati so i biber, sjediniti i ostaviti sa strane.
5. Mešajući čorbu formirati tzv. vir i pažljivo sipati umućena jaja, pa sačekati pet sekundi.
6. Lagano promešati čorbu u jednom smjeru, začiniti prema ukusu i sačekati da provri.
7. Skloniti sa vatre i poslužiti dekorisano kolutovima mladog luka.
IZVOR: POŠALJI RECEPT