Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za juhu:
350 grama svježe brokule
700 ml krem pilećeg temeljca
240 ml mlijeka (ili više po ukusu)
250 grama nasjeckanog cheddar sira
Priprema:
U loncu skuhajte brokulu i procijedite ju. U isti lonac dodajte prva tri sastojka – kuhanu brokulu, krem pileći temeljac i mlijeko. Lagano zagrijte te kada postane toplo dodajte sir i promiješajte. Kuhajte sve dok se sir ne otopi i smjesa ne bude vruća. Dodajte još mlijeka ako želite rjeđu konzistenciju.
Sastojci za krem pileći temeljac:
600 ml pilećeg temeljca
350 ml mlijeka
100 g brašna
sol, biber i bijeli luk u granulama po želji
Priprema:
Pomiješajte pileći temeljac i 125 ml mlijeka u loncu za kuhanje. Stavite na vatru i pričekajte da proključa. U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite brašno i začine s preostalim mlijekom dok ne nastane glatka, gusta smjesa. Kada pileći temeljac proključa, ulijte smjesu s brašnom i mlijekom, smanjite na laganu vatru i miješajte cijelo vrijeme dok opet ne proključa. Nastavi miješajte sve dok smjesa ne postane glatka i gusta, otprilike 5-10 minuta. Smjesa će se još malo zgusnuti za vrijeme hlađenja.
Izvor: gastro.24sata.hr