Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
225 g mekog brašna
3 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
85 g putera
225 g hladnog pire krompira
2 jajeta
Priprema:
1. Uključiti rernu na 200°C.
2. U velikoj posudi pomiješati brašno, so, biber i prašak za pecivo. U istu posudu sitno izrendati puter i dodati ohlađeni pire krompir. Jedno cijelo jaje izmutiti i dodati u posudu.
3. Zamijesiti testo rukama (bez dodavanja vode, mlijeka…). Trebaće oko 2-3 minuta dok se sve lijepo ne poveže.
4. Tijesto rastanjiti na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 1 cm i čašom ili kalupom po želji vaditi tijesto (čašu/kalup prije svakog vađenja prvo staviti u brašno pa onda vaditi oblike da se tijesto ne bi lijepilo).
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i složiti pogačice. Preostalo jaje razmutiti sa malo soli i premazati pogačice.
6. Staviti pogačice u zagrijanu rernu i peći 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
IZVOR: POŠALJI RECEPT