Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
250 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g kravljeg sira
5 jaja
250 ml mlijeka
150 ml ulja
200 ml jogurta
morska so
Priprema:
1. Jaja pjenasto umutiti, pa dodati mlijeko, ulje i jogurt. Sve sastojke dobro sjediniti.
2. Sir sitno izmrviti. Brašno pomiješati s praškom za pecivo.
3. U brašno dodati tečne sastojke i sir, pa dobro promiješati.
4. Nauljiti tepsiju (promjera 26 cm) i usuti pripremljenu smjesu, pa ravnomjerno rasporediti i blago posoliti po površini.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta. Pečenu pitu ostaviti u pećnici pet-deset minuta, a zatim izvaditi, isjeći na komade željene veličine i poslužiti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT