
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Domaći sir izmrviti pa sjediniti s pavlakom, dodati malo soli po ukusu i promiješati.
2. Tepsiju veličine kore za pitu nauljiti. Uzeti 4 kore, poprskati ih sa malo ulja te naslagati jednu na drugu i položiti u tepsiju.
3. Naslagane kore ravnomjerno premazati polovinom fila, a preko njega ponovo rasporediti jednu preko druge 4 kore i poprskati uljem. Kore premazati drugom polovinom fila i preklopiti s 4 naslagane kore poprskane uljem.
4. Filovanu pitu isjeći na kocke željene veličine.
5. Posebno umutiti jaja, mlijeko, mineralnu vodu i preostalo ulje te preliti preko pite. Ostaviti je u frižideru da miruje 24 sata. Potom peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept