![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za čapati hljeb:
Način pripreme:
1. Za čapati hljeb umijesite tijesto, tako što ćete staviti brašno na radnu ploču i napraviti bunar. U bunar sipajte vodu, kvasac i ulje. Umijesite tijesto i stavite ga u činiju. Ostavite tijesto jedan sat da naraste.
2. Propržite pileće batake i pileće grudi isjeckane na komade na malo maslinovog ulja. Pržite meso sa obje strane sve dok ne promijeni bolju. Posolite i pobiberite. Izvadite meso i stavite u činiju.
3. U istom ulju propržite sitno isjeckan luk i češnjak. Dodajte i mješavinu sitno isjeckanog povrća po izboru i praziluk, mrkvu, celer i sl. Vratite meso u šerpicu i promiješajte. Dodajte alevu papriku, pire od paradajza, krupno isjeckan krompir i kockicu bujona. Prekrijte vodom i poklopite. Kuhajte na umjerenoj vatri 30 min.
4. Kuhajte jaja 8 minuta.
5. Dodajte jaja isjeckana na četvrtine, sambal i soja sos. Pažljivo promiješajte.
6. Podelite naraslo tijesto na lopte. Razvijte svaku loptu preko radne ploče na debljinu palačinke. Ispržite čapati hljeb u tiganju na malo maslinovog ulja ili ga zapecite na ploči.
7. Servirajte pileću janiju sa čapati hljebom, savijenom na četiri dijela.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen