Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Prepolovite bundevu, očistite od semenki i zasjecite nožem. Lagano začinite solju, biberom i maslinovim uljem. Pecite bundevu na 200 stupnjeva oko pola sata. Uz bundevu stavite da se ispeče i češanj bijelog luka.
2. Isjeckajte luk na sitno i dinstajte na maslinovom ulju s malo maslaca dok ne omekša. Dodajte pečeni bijeli luk i sitno narezane čili paprike, ali malo sačuvajte za uras. Dodajte unutrašnjost pečene bundeve i narendajte đumbir. Dodajte bujon i promiješajte. Ostavite da lagano kuha.
3. Čorbu ispasirajte u blenderu i vratite u lonac. Začinite solju, biberom i sokom od limuna.
4. Čorbu servirajte u činijama, ukrašenim naseckanim čili paprikama, kašikom kokosovog mlijeka i svježim korijanderom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen