Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g šampinjona
1 glavica crvenog luka
2 kašike brašna
1 kašika senfa
1,5 l vode
200 ml vrhnja za kuhanje
1 manja glavica karfiola
biber, so
ulje
Priprema:
1. Šampinjone isjeći na listove, crveni luk sitno isjeckati.
2. Karfiol očistiti od spoljnih listova i korijena pa iskidati na cvjetove.
3. Na malo ulja propržiti crveni luk da porumeni, dodati šampinjone i pržiti ih dok ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Posuti gljive brašnom i promiješati, pa sipati vodu i kuhati dok ne proključa.
5. Ubaciti cvjetove karfiola pa nastaviti kuhanje dok ne omekšaju.
6. Pred kraj kuhanja dodati senf, pavlaku za kuhanje i začine po ukusu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT