Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci
2 veće vezice sremuša
1 glavica crvenog luka
1 veći krompir
1,2 l vode
2 kocke povrtne supe
so, biber
ulje
dimljeni losos
kisela pavlaka
Priprema:
1. Sremuš dobro oprati i ostaviti da se oijcedi. Crveni luk očistiti i sitno isjeckati. Krompir oljuštiti i isjeckati na manje kocke.
2. Na malo ulja propržiti crveni luk, uz redovno miješanje.
3. Zatim, smanjiti temperaturu i nastaviti dinstanje, uz povremeno dodavanje tečnosti, sve dok luk potpuno ne omekša.
4. Dodati krompir, sremuš, začine i ostatak tečnosti.
5. Kuhati dok krompir ne omekša, a zatim štapnim mikserom usitniti povrće u homogenu i glatku smjesu.
6. Dodatno začiniti prema ukusu, servirati i dekorisati dimljenim lososom i razmućenom kiselom pavlakom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT