Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
450 g smrznutog povrća (carska mješavina)
250 ml neutralne pavlake
1 glavica crvenog luka
1 kašičica kari začina
50 g riže
30-ak gorgonzole (ili drugi plavi sir)
voda
biber, so
ulje
Priprema:
1. Crveni luk očistiti i sitno isjeckati. Rižu oprati u više voda i ostaviti sa strane.
2. Na malo ugrijanog ulja prodinstati crveni luk, toliko da omekša.
3. Dodati smrznuto povrće i rižu naliti toplom vodom da sve fino ogrezne i kuhati dok povrće ne omekša.
4. Štapnim mikserom usitniti sastojke da se dobije svilenkasta smjesa.
5. Zatim, dodati neutralnu pavlaku, kari, so i biber pa sačekati da provri. Po potrebi dodati još malo vode i prilagoditi gustinu prema ukusu.
6. Skloniti sa vatre i dodati usitnjeni sir, promiješati i sačekati da se otopi.
7. Poslužiti toplo, uz dekoraciju od krutona i listova svježeg bosiljka.
IZVOR: POŠALJI RECEPT