Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Ćureće meso i džigericu isjeći na kocke, slaninu na štapiće, a krastavce izrendati na sitno rende.
2. U teflonskom tiganju otopiti 50 g putera, pa propržiti bijelo meso i džigericu, te dodati slaninu i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok svi sastojci ne omekšaju. Dinstano meso ocijediti od masnoće, ostaviti da se ohladi te samljeti na mašini za mljevenje.
3. Preostali puter penasto umutiti pa sjediniti s mljevenim mesom, dodati umućenu pavlaku, krastavce, konjak, sok od limuna i muskatni oraščić, te sve dobro promiješati i začiniti po ukusu.
4. Pripremljenu paštetu ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 60 minuta.
Izvor: Dobra hrana