Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g ćurećeg bijelog mesa
250 g ćureće džigerice
200 g putera
30 g pančete
100 ml biljnog vrhnja
4 kisela krastavca
20 ml konjaka
20 ml soka od limuna
muskatni oraščić
so, biber
Priprema:
1. Ćureće meso i džigericu iseći na kocke, slaninu na štapiće, a krastavce izrendati na sitno rende.
2. U teflonskoj tavi otopiti 50 g putera, pa propržiti bijelo meso i džigericu, te dodati slaninu i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok svi sastojci ne omekšaju. Dinstano meso ocijediti od masnoće, ostaviti da se ohladi te samljeti na mašini za mljevenje ili u blenderu.
3. Preostali puter pjenasto umutiti pa sjediniti s mljevenim mesom, dodati umućeno vrhnje, krastavce, konjak, sok od limuna i muskatni oraščić, te sve dobro promiješati i začiniti po ukusu.
4. Pripremljenu paštetu ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 60 minuta.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept