Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašikicu brašna i izmrvljeni kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, malo soli, omekšao margarin i jogurt te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od posude. Umješeno tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
Sjediniti sjeckanu prašku šunku, rendani kačkavalj, švapski sir, kečap i origano pa dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Zatim po njemu okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi pogačice.
2. Pogačice unakrsno zasjeći na četiri mjesta. Na sredinu staviti kašikicu pripremljenog fila, a zatim dvije paralelne strane presaviti a njihove krajeve slijepiti prema uputstvu sa slike. Na isti način presaviti i preostale dvije strane tijesta tako da se dobije izgled cvijeta.
3. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju poslagati punjene cvijetove. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C.
Izvor: Dobra hrana