Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti polovinu mlakog mlijeka, svjež kvasac, šećer i kašičicu pšeničnog brašna. Dobro izmješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću plastičnu posudu sipati polovinu mešavine pšeničnog i kukuruznog brašna. Dodati nadošao kvasac, maslinovo ulje, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalu mješavinu brašna i mesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umešeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende pa sjediniti sa švapskim sirom i jajima te dobro izmiješati.
2. Masline sa paprikama iseći na kolutove, a tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od masnoće.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom, a zatim kalupom u obliku cvijeta izvaditi željene oblike.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega poslagati cvjetove od testa. Premazati ih sa malo pripremljenog fila i posuti tunjevinom.
3. U sredinu cvijeta staviti kolut masline, a ivice tijesta premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana