Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Potrebno:
1 kg krompira
3 jajeta (žumanceta)
125 g putera
voda
so
biber
muskatni orah
Priprema:
1. Krompir očistiti, isjeći i staviti da se kuha u posoljenoj vodi. Krompir kuhati oko 25 minuta tj. dok potpuno ne omekša.
2. Kuhani krompir ocijediti od viška tečnosti i ispasirati.
3. Dodati puter isječen na tanke listiće i dobro promiješati da se sve sjedini.
4. Zatim, dodati žumanca, začine po ukusu i ponovo promiješati sastojke.
5. Pripremljenu smjesu staviti u dresir kesu sa zvjezdastim nastavkom.
6. Na pleh obložen papirom za pečenje istiskivati smjesu praveći ružice prečnika 1 cm.
7. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta tj. dok ne porumene.
8. Izvaditi iz rerne, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi i poslužiti kao prilog.
Izvor: Pošalji recept