Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
250 g leblebije iz konzerve
1 crveni luk
3 kašike sjeckanog peršuna
4 čena bijelog luka
1,5 l kokošjeg bujona
1 kašila mljevene crvene paprike
100 g mrkve
150 g krompira
100 g paradajza
1 kašičica mediteranske trave
6 kašika krutona
so i biber
Priprema:
U lonac na ugrijano maslinovo ulje dodamo sjeckani luk, sjeckani peršun, protisnemo bijeli luk, te na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša.
Zatim na povrće dodamo mljevenu crvenu papriku, mješavinu mediteranskih trava, očišćenu mrkvu i krompir nasječene na kockice, oguljenu, očišćen i na kockice nasječeni paradajz, leblebiju iz konzerve, ulijemo toliko kokošjeg bujona da prekrije sastojke i kada zavri na laganoj vatri kuhamo 15-ak minuta.
Zatim štapnim mikserom izmiksamo sastojke tako da ostanu komadići, te po želji posolimo i dodamo biber.
Izvor: finirecepti.net.hr Foto: Guliver/Getty Images