Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmiješati da nema grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, te okruglim zupčastim nožem isjeći pravougaonike širine 4 i dužine 6 cm.
5. Potom pravougaonike od tijesta zasjeći po sredini četiri puta.
6. Viršle isjeći na manju parčad dužine 2 cm.
7. Na svaki komad tijesta staviti po jednu viršlu i urolovati, a krajeve slijepiti tako da se dobije izgled fenjera.
8. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati viršle u tijestu i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na
200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana