![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati 2,5 dl mlakog mlijeka, svjež kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 kafenu kašičicu brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U većoj posudi sjediniti 1/2 kg brašna, 1 kašiku soli i 1 kašiku šećera, sve dobro izmiješati i napraviti udubljenje u sredini. Zatim sipati nadošao kvasac, dodati 2,5 dl mlijeka, 1,5 dl ulja, te postepeno dodavati ostatak brašna ručno mijeseći sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Izrađeno tijesto ostaviti da nadođe. Potom ga premesiti i ručno oblikovati male kajzerice. Svaku kajzericu premazati umućenim jajima i posuti mješavinom susama i sjemena lana.
4. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom pa poslagati pripremljene kajzerice i peći u zagrijanoj rerni na 250 °C dok ne porumene.
Finalni postupak:
1. Pečene kajzerice ostaviti da se ohlade pa ih poprečno presjeći napola.
2. Unutrašnjost kajzerice premazati puterom, staviti list zelene salate, zatim prašku šunku i malo rendanog kačkavalja.
Izvor: Dobra hrana