Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
20 g svježeg kasca
kašičica soli
2,5 dl mlake vode
kašičica šećera
100 g parmezana
1 dl maslinovog ulja
ruzmarin
bijeli luk
krupna morska sol
pet komada sušenog paradajza u ulju
crveni luk
200 g crvenog i žutog cherry paradajza
crvena papričica
Priprema:
Razmrvite kvasac i pomiješajte sa kašikom brašna, mlake vode i šećerom. Ostavite pokriveno na toplom 15 minuta. Dodajte prosijanom brašnu, soli i vodi te miješajte dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Ostavite pokriveno na toplom 45 minuta.
Sitno nasjeckajte bijeli luk i ruzmarin te ih pomiješajte s malo krupne soli, ribanim parmezanom, sjeckanim sušenim paradajzom, sjeckanom papričicom i lukom te maslinovim uljem.
Tijesto premjestite i razvaljajte u oblik pogače i prebacite na uljem premazan lim. Premažite nadjevom pa ostavite pogaču pokrivenu na toplomejoš 10 minuta te posložite polovine paradajza.
Pecite je na 210 stepeni oko 20 minuta!
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Thinkstock