Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Za preljev:
Priprema:
Fil I:
1. Šampinjone isjeći na listove, mladi luk na kolutove, a bijeli luk i peršun sitno isjeckati.
2. U teflonskom tiganju na malo putera dinstati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati bijeli luk i brašno, kratko propržiti, pa sipati mlijeko i kuhati miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
3. Zgusnutu masu skinuti s ringle te dodati mladi luk, pavlaku, peršun, sve promiješati i začiniti po ukusu.
Fil II:
1. Tikvice oljuštiti i isjeći na kocke, paradajz takođe isjeći na kocke, a crni i bijeli luk sitno isjeckati.
2. Na malo putera propržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od tikvica dodati crni luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati paradajz, bijeli luk i paradajz pire, začiniti po ukusu i dinstati dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu skinuti sa ringle te umiješati pržene tikvice.
Finalni postupak:
1. Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo putera te je prekriti palačinkom, premazati s 1/3 prvog fila, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog fila i tako naizmjenično dok se ne utroši pripremljen materijal.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti pavlaku, mlijeko i jaja, te pripremljenom mješavinom zaliti filovane palačinke i staviti u zagrijanu pećnicu da se zapeku.
Izvor: Dobra hrana