Francuska pita od palačinki

by | 24 Septembra, 2013

predjelo

Sastojci:

Za fil I:

  • 400 g šampinjona
  • 1 veza mladog luka
  • 1 češnja bijelog luka
  • 1 dl pavlake
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 dl mlijeka
  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • začin C, biber

Za fil II:

  • 450 g tikvica
  • 25 g putera
  • 1 glavica luka
  • 400 g paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 češnja bijelog luka
  • začin C, biber, origano

Za preljev:

  • 2 jajeta
  • 1 dl pavlake

Priprema:

Fil I:

1. Šampinjone isjeći na listove, mladi luk na kolutove, a bijeli luk i peršun sitno isjeckati.
2. U teflonskom tiganju na malo putera dinstati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati bijeli luk i brašno, kratko propržiti, pa sipati mlijeko i kuhati miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
3. Zgusnutu masu skinuti s ringle te dodati mladi luk, pavlaku, peršun, sve promiješati i začiniti po ukusu.

Fil II:

1. Tikvice oljuštiti i isjeći na kocke, paradajz takođe isjeći na kocke, a crni i bijeli luk sitno isjeckati.
2. Na malo putera propržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od tikvica dodati crni luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati paradajz, bijeli luk i paradajz pire, začiniti po ukusu i dinstati dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu skinuti sa ringle te umiješati pržene tikvice.

Finalni postupak:

1. Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo putera te je prekriti palačinkom, premazati s 1/3 prvog fila, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog fila i tako naizmjenično dok se ne utroši pripremljen materijal.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti pavlaku, mlijeko i jaja, te pripremljenom mješavinom zaliti filovane palačinke i staviti u zagrijanu pećnicu da se zapeku.

Izvor: Dobra hrana