![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za namaz:
Za fil:
Priprema:
Namaz:
1. Bijeli luk izrendati na sitno rende, a krastavce sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir i pavlaku, te dodati krastavce i bijeli luk. Zatim dobro promiješati i začiniti po ukusu.
Fil:
1. Bekon slaninu isjeći na kockice, a teletinu, papriku i crveni luk na štapiće. Krompir oguliti i takođe isjeći na štapiće, te pržiti na ulju dok ne porumeni.
2. Na malo ulja propržiti bekon slaninu i luk, potom dodati teletinu, te dinstati uz povremeno dolijevanje supe dok svi sastojci ne omekšaju.
3. Pred kraj dinstanja dodati kukuruz šećerac i papriku, začiniti po ukusu, pa nastaviti sa dinstanjem dok paprika ne omekša, a suvišna tečnost ne ispari.
Finalni postupak:
1. Tortilje peći u teflonskom tiganju na nekoliko kapi ulja sa obje strane kako bi porumenele.
2. Svaku tortilju premazati pripremljenim namazom, nanijeti malo fila, a zatim dodati pomfrit i urolovati.
Izvor: Dobra hrana