Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za glazuru:
Način pripreme:
1. Potopite parče mesa u šerpu sa vodom i ostavite da odstoji cijelu noć. Ujutro zamijenite vodu i stavite meso da sa kuha dva sata. U šerpu spustite 2 lovorova lista, anis, zrna bibera, karanfilić. lzrendajte đumbir sa sve korom.
2. Za glazuru oljuštite i nožem na dasci izgnječite bijeli luk. Posolite i sitno zgnječite. Isjecite sitno i ljutu papriku, narendajte koru narandže. Stavite ih u šerpu, dodajte med, kineski začin, soja sos, sok od pola narandže i smeđi šećer. Miješajte na slaboj vatri sve dok se šećer ne rastopi.
3. Izvadite meso iz šerpe i prosušite ga dobro kuhinjskim ubrusom. Odstranite gornji sloj kože sa mesa. Napravite dijagonalne proreze na mesu, prvo u jednom pravcu, a poslije i u drugom. Napravićete male rombove. U svaki romb zabodite po jodan karanfilić.
4. Zagrejte rernu na 220 stapeni. Stavite meso u pleh i preko kašikom zalijte meso.
5. Šunku sjecite na tanke kriške i služite garnirano po želji.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen