Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Torteline obariti u slanoj vodi pa ih procijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Pred kraj dinstanja dodati sjeckane marinirane šampinjone, kečap, začine po ukusu i promiješati.
4. Posebno u manjoj posudi otopiti puter, te dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko i miješati kako bi se dobio ređi sos.
5. U bešamel sos dodati topljeni sir, začine po ukusu i promiješati.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu tortelina, preliti ih sa malo bešamela i nanijeti fil od mljevenog mesa. Preko mesa posuti polovinu rendanog kačkavalja i nanijeti preostale torteline. Preliti ostatkom bešamel sosa i posuti drugom polovinom kačkavalja.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana