Gratinirane torteline

by | 24 Marta, 2013

Sastojci:

  • 500 g tortelina sa sirom
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • 100 g kečapa
  • 5 dl mlijeka
  • 60 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 trougla topljenog sira
  • 250 g kačkavalja
  • 4 kašike ulja
  • mješavina začina, so

Priprema:

1. Torteline obariti u slanoj vodi pa ih procijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Pred kraj dinstanja dodati sjeckane marinirane šampinjone, kečap, začine po ukusu i promiješati.
4. Posebno u manjoj posudi otopiti puter, te dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko i miješati kako bi se dobio ređi sos.
5. U bešamel sos dodati topljeni sir, začine po ukusu i promiješati.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu tortelina, preliti ih sa malo bešamela i nanijeti fil od mljevenog mesa. Preko mesa posuti polovinu rendanog kačkavalja i nanijeti preostale torteline. Preliti ostatkom bešamel sosa i posuti drugom polovinom kačkavalja.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana