Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za 1l Grejvi sosa:
Način pripreme:
1. Isjecite celer i mrkvu na krupne komade. Glavice luka isjecite na četvrtine, odstranite samo gornje slojeve. Stavite sve u pleh. Odozgo isjeckajte lovorovo lišće i grančice ruzmarina. Stavite i krupno isjeckanu slaninu.
2. Presjecite nožem koštice svakog krilca, postavite ih preko povrća. Posolite, pobiberite i dodajte maslinovo ulje i zvijezdice anisa. Lagano sve promiješajte. Pecite na 200 stepeni jedan sat.
3. Izvadite pleh i stavite ga na šporet, na jaku vatru. Izgnječite povrće. Dodajte brašno i vruću vodu i nastavite da gnječite. Ostavite sos da se krčka 25 minuta. S vremena na vrijeme gnječite i miješajte.
4. Ocijedite sos kroz gustu cjediljku. Sipajte ga u posudu s poklopcem i zamrznite ga.
5. Da biste koristili sos, zagrejte ga i dodajte ga u pleh u kome je meso pečeno, ali prije toga odstranite masnoće nastale pečenjem. Ostavite sos da provri, stružući kašikom ostatke mesa. Zalijte iseleno meso ili ćurku.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen