Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja
1 manji crveni luk
1 čen bijelog luka
3 kašike brašna
1.2 l tople vode
2 pileće kocke za supu
250 ml neutralne pavlake
60 ml kisele pavlake
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 manja glavica brokule
120 g cheddar sira
Priprema:
1. Crveni i bijeli luk očistiti i sitno isjeći. Brokulu rastaviti na manje komade, očistiti, oprati i ostaviti da se ocijedi. U toploj vodi rastvoriti kocke za supu.
2. Dublju šerpu ugrijati pa dodati maslinovo ulje i crveni luk. Uz redovno miješanje, propržiti luk 3-4 minuta, a zatim smanjiti temperaturu i dinstati luk dok ne omekša i postane providan.
3. Dodati bijeli luk i propržiti.
4. Zatim, dodati brašno i propržiti uz stalno miješanje, vodeći računa da ne promijeni boju.
5. Uz neprestano miješanje dodati polovinu pripremljene tečnost i nastaviti sa kuhanjem narednih 3-4 minuta.
6. Zatim, dodati ostatak i sačekati da provri, pa dodati brokulu i kuhati na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta.
7. Kiselu pavlaku pomiješati sa malo čorbe (jedna kutlača).
8. Neutralnu pavlaku dodati u čorbu, začiniti prema ukusu i isključiti ringlu.
9. Kad se čorba sasvim umiri tj. prestane da vri i samo struji dodati kiselu pavlaku uz stalno miješanje.
10. Na kraju dodati rendani sir i miješati dok se ne istopi.
11. Poslužiti toplo, uz dodatak sira i bibera.
IZVOR: POŠALJI RECEPT