Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Crni luk i šampinjone isjeći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Potom dodati šampinjone i nastaviti s dinstanjem dok tečnost ne uvri. U provrelu tečnost, dodati sok od paradajza i začine po ukusu pa dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dodati peršun i origano te promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i obložiti je dvjema korama za pitu. Potom uzeti tri kore pa svaku posebno posuti s malo fila od mesa i blago zgužvati da bi se dobio izgled harmonike. Ovako smotane kore poslagati jednu do druge preko donje kore da se prekrije površina. Zatim ih prekriti opruženom korom te isti postupak filovanja ponoviti još dva puta i odgore preklopiti dvjema korama.
4. Filovanu pitu isjeći na kocke željene veličine. Posebno umutiti jaja, jogurt, ulje i pavlaku pa preliti preko pite i sačekati da kore upiju tečnost. Nakon toga peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept