Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci za tijesto:
Sastojci za punjenje:
Način pripreme:
1. Rastopite kvasac u mlijeku i dodajte jaje, maslinovo ulje, so i šećer. Snažno miješajte i umijesite mekano i elastično tijesto, postepeno dodavajući brašno. Ako je potrebno, umijesite s još dodatnog brašna.
2. Narendajte sav sir i vlažnim rukama oblikujte kuglice veličine ping-pong loptice.
3. Tijesto rapodijelite u kuglice iste veličine kao one od sira.
4. Jednu kuglicu tijesta razvaljajte u tanku pločicu i u sredinu stavite kuglicu sira.
5. Krajeve tijesta nakvasite vodom i poklopite drugom pločicom. Dobro pritisnite prstima da se ova dva kruga zalijepe.
6. Pažljivo razvucite oklagijom dok ponovo ne nastane tanka, okrugla pogačica.
7. S obje strane premažite maslinovim uljem i pecite na srednjoj temperaturi u suhom, teflonskom tiganju, dok obje strane ne porumene.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen