Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
SASTOJCI:
1 hokaido tikvica (oko 500 g)
500 g brašna
2 kašičice kvasca
so
PRIPREMA:
1. Tikvicu oprati, rasjeći i izvaditi sjemenke, a onda je isjeći na komade.
2. Isječenu tikvicu staviti u šerpu, preliti vodom i obariti.
3. Skuhanu tikvicu ostaviti da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuhala, a zatim je ispasirati.
4. U odgovarajuću posudu staviti brašno, so, kvasac i ispasiranu tikvicu te zamijesiti tijesto.
5. Pokriti posudu i ostaviti da nakvasa.
6. Staviti tijesto (ili manje vekne, po želji) u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i ponovo ostaviti da naraste.
7. Peći kao i hljeb.
Mogu se koristiti i obične tikve, ali s ovim je efektnije, zbog boje, a i jako su zdrave.
(Recept Eme Kurtić iz Lukavca)
IZVOR: POŠALJI RECEPT