
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
300 g brašna
20 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
50 ml ulja
150 ml mlake vode
2 manje tikvice (zucchini)
5 kašika paradajza iz ulja
Priprema:
1. Kvasac potopiti sa šećerom u toploj vodi i ostaviti da zapjeni.
2. U posudi za miješenje pomiješati brašno i so pa dodati pripremljeni kvasac, ulje i zamijesiti tijesto. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.
3. Tikvice dobro oprati i izrendati na krupno rende. Blago ih posoliti i ostaviti desetak minuta da otpuste višak vode.
4. Sušeni paradajz isjeckati što sitnije.
5. Nadošlo tijesto premijesiti i dodati isjeckane sastojke. Sve sjediniti i po potrebi dodati još malo brašna.
6. Pripremljeno tijesto staviti u kalup obložen papirom za pečenje ili dobro premazan puterom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
7. Pred pečenje veknicu premazati uljem od pardajza i staviti da se peče u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 40 minuta.
8. Pečeni hljeb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT