Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 pileće bijelo meso
malo piletine za čorbu
1 crveni luk
1 čen bijelog luka
manji celer
vezica zeleni (za ukus)
1 limun
malo vrhnja za kuhanje
peršunov list
so, biber u zrnu
Priprema:
1. U dublju posudu staviti piletinu i preliti sa 1 l hladne vode. Kad provri, skloniti pjenu i dodati povrće (mrkvu, celer, bijeli luk, crveni luk propečen na ringli).
2. Posoliti po ukusu, staviti zrna bibera i kuhati na laganoj temperaturi oko 45 minuta dok meso i povrće ne omekšaju.
3. Izvaditi meso i povrće, a tečnost procijediti. Skuhanu piletinu isjeći na kockice i vratiti u čorbicu. Razmutiti sok od pola limuna s malo vrhnja za kuhanje, pa sipati pri kraju kuhanja.
4. Drugu polovinu limuna isjeći na kolutove i rasporediti u činije za služenje. Gotovu čorbicu sipati preko limuna i posuti sjeckanim peršunom. Poslužiti toplo za ručak.
Savjet: Vrhnje za kuhanje dozvoljeno je u vanrestriktivnom periodu, i to samo ponekad, zato budite umjereni.
IZVOR: POŠALJI RECEPT