![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Stockfood
Potrebno je:
1 batat
2 kašika maslinovog ulja
200 g kozjeg sira
2 žlice bundevinih sjemenki
1 češanj bijelog luka
hljeb
So, biber
Priprema:
– Rernu zagrijte na 180 stepeni.
– Ogulite batat pa ga nasjeckajte na male komadiće. Ubacite ga u posudu i začinite maslinovim uljem, protisnutim bijelim lukom, solju i biberom.
– Prebacite na papir za pečenje i pecite u rerni dok ne postanu meki, oko 40 minuta.
– Kad je gotov, zagrijte tavu na srednjoj vatri, a hljeb s obje strane premažite maslinovim uljem.
– Hljev tostirajte na tavi dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
– Svaku krišku premažite kozjim sirom i pospite pečenim batatom i usitnjenim sjemenkama bundeve.
– Poprskajte s još malo maslinovog ulja i poslužite toplo.
IZVOR: GASTROSFERA.BA