Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 batat
2 kašika maslinovog ulja
200 g kozjeg sira
2 kašike bundevinih sjemenki
1 čen bijelog luka
hljeb
so, biber
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni.
Ogulite batat pa ga nasjeckajte na male komadiće. Ubacite ga u posudu i začinite maslinovim uljem, protisnutim bijelim lukom, solju i biberom. Prebacite na papir za pečenje i pecite u rerni dok ne postanu meki, oko 40 minuta.Kad je gotov, zagrijte tavu na srednjoj vatri, a hljeb s obje strane premažite maslinovim uljem.
Hljeb tostirajte na tavi dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Svaku krišku premažite kozjim sirom i pospite pečenim batatom i usitnjenim sjemenkama bundeve.
Poprskajte s još malo maslinovog ulja i poslužite toplo.
ljepotaizdravlje.ba