Humus od leblebija

by | 30 Juna, 2014

Clipboard02.1

Sastojci:

  • 200 g sirovih leblebija
  • 60 g tahini paste (pasta od susama)
  • 2 češnja bijelog luka
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica soli
  • 30 g senfa
  • prstohvat karija
  • 1 cm svježeg đumbira
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:
1. Leblebije obariti u vodi da bi omekšale, potom ih procijediti, a tečnost od kuhanja sačuvati.
2. Obarene leblebije izmiksati u blenderu zajedno s rendanim bijelim lukom i đumbirom. Tokom miksanja postepeno dolijevati tečnost od kuhanja prema potrebi dok se ne dobije gusta kremasta pasta. Dobijenu pastu ispasirati kroz cjetku.
3. U pastu dodati tahini, sok od limuna, so, kari i maslinovo ulje, pa dobro izmiješati. Ostaviti u frižideru da se rashladi, a zatim poslužiti kao namaz na tostu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept