Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. U odgovarajućoj zdjeli sjediniti kukuruzni griz, bijelo, crno i integralno brašno. Dodati prašak za pecivo i polako promiješati.
3. Posebno sjediniti mlijeko, ulje i kiselu vodu.
4. U smjesu od žumanjaka naizmenično dodavati mješavinu brašna i tečnosti, pa neprestano mutiti. Zatim dodati prašak za pecivo, izmrvljeni mladi sir, sezam, lan, sjeme suncokreta i začine po ukusu te polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
5. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
6. Odgovarajuće kalupe nauljiti i sipati u njih pripremljenu smjesu za proju. Posuti preostalom mješavinom sjemenki i staviti da se peče u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept