Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Tijesto
350 g mekog brašna
250 g integralnog pšeničnog brašna
20 g kvasca
1 kašičica soli
350 ml tople vode
80 ml maslinovog ulja
Nadjev
150 g masti/putera
1 jaje
300 g zrelijeg kravljeg sira
Premazivanje
1 jaje
1 kašika vode
I još
začinsko bilje
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u 200 ml tople vode i dodati malo brašna, pa promiješati. Ostaviti na toplom da zapjeni.
2. U dubljoj posudi izmiješati obje vrste brašna, dodati so, pripremljeni kvasac, preostalu vodu i ulje. Sve dobro promiješati i zamijesiti da se dobije tijesto koje se pomalo lijepi za ruke.
3. Dodati brašna po potrebi, ali tijesto treba da ostane mekano. Prekriti tijesto i ostaviti na toplom mjestu da se duplira.
4. Pripremljeno tijesto rastanjiti na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik na debljinu oko 0,3 cm.
5. Zatim, tijesto premazati umućenom smjesom od masti i jajeta, posuti izmrvljenim sirom i urolati.
6. Isjeći tijesto na 12 jednakih djelova i položiti u pleh ili vatrostalnu posudu, tako da tijesto leži na presjeku.
7. Pripremljeno tijesto prekriti i ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
8. Premazati umućenim jajetom sa malo vode i peći u ugrijanoj pećnici na 220ºC oko 35 minuta.
9. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
10. Poslužiti dok je toplo, dekorisano izmrvljenim sirom i posuto začinskim biljem.
IZVOR: POŠALJI RECEPT