Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 l pilećeg bujona
500 g krompira
so
biber
muskatni oraščić
150 ml gustog jogurta
4 čena bijelog luka
50 g kikirikija
50 g leblebije
50 g sirovog suncokreta
Priprema:
Prvo na suho propržite sitno samljeveni (kao brašno) blanširani kikiriki, leblebije i sirove sjemenke suncokreta (takođe sitno samljevene). Sve se zajedno stavi i proprži dvije do tri minute. Pazite da ne izgori i da ne dobije tamnu boju. To izručite u neku činiju da se prohladi. U to dodate sitno sjeckana 4 čena bijelog luka i sve promiješajte.
U šerpu stavite litar pilećeg bujona i kad provri dodajte pola kilograma krompira. Kuhajte dok se krompir skroz ne raskuha, a bujona da uvri oko 3 dl otprilike pa ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte soli po potrebi i dodajte četvrtinu kašičice muskatnog oraščića.
Kada sve sjedinite odvojite pola šolje da se prohladi da bude mlako, jer ćete u to dodati gusti jogurt. Sipajte mješavinu brašna i bijelog luka i sjedinite sa smjesom od krompira. Na kraju dodajte jogurt i ravnu kašičicu bibera.
Stavite na ringlu, pa kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Ne smije da provri, samo polako da krčka. Servira se uz tostiran hljeb ili uz pita hljeb.
Izvor: superrecepti.rs