Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Tijesto
700 g brašna
250 g margarina
100 g krem sira
20 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
100 ml mlijeka
1 kašičica soli
2 jajeta
Fil
200 g gustog kečapa
200 g šunke
40 g parmezana
origano, bosiljak
Priprema:
Tijesto
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, svjež kvasac i kašičicu brašna. Sastojke dobro promiješati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da kvasac nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšao margarin, krem sir, 1 jaje i so te dobro izmiješati. Zatim, postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno tijesto ne treba čekati da nadođe.
Fil
1. Prašku šunku što sitnije isjeckati i sjediniti sa kečapom i parmezanom. Dodati origano i bosiljak po ukusu pa promiješati.
Finalni postupak
1. Umiješeno testo podijeliti na dva dela. Svaki dio istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 0,4 mm.
2. Prvi pravougaonik premazati filom od praške šunke i prekriti drugim dijelom tijesta.
3. Filovano testo isjeći na trake širine 1 cm okruglim zupčastim nožem, a potom svaku traku uviti u spiralu.
4. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati pripremljene štapiće i premazati ih umućenim jajetom.
5. Štapiće peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.
IZVOR: POŠALJI RECEPT