![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
3 paradajza
1 glavica crvenog luka
so, biber
origano
maslinovo ulje
3 manja jajeta
sir
Priprema:
1. Očistiti crveni luk pa sitno isjeckati. Paradajz kratko blanširati, oljuštiti i isjeći na kockice.
2. Na maslinovom ulju prodinstati crveni luk na umjerenoj temperaturi da postane mekan i providan.
3. U to dodati pripremljen paradajz, začiniti i dinstati uz redovno miješanje sve dok višak tečnosti ne ispari (10-ak minuta).
4. Za to vrijeme ugrijati rernu na 220ºC.
5. U vatrostalnu posudu prebaciti izdinstano povrće, napraviti malo udubljenje, dodati sir, jaje i preko jajeta narendati još malo sira.
6. Peći 15-ak minuta tj. dok se ne stvori blaga pokorica na jajetu.
7. Izvaditi iz rerne, dekorisati s malo peršuna ili bosiljka i poslužiti uz omiljeni hljeb.
IZVOR: POŠALJI RECEPT