Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
20 ml maslinovog ulja
2 glavice crvenog luka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
400 g paradajza
1 kašičica šećera
4 jajeta
peršunov list
Priprema:
1. Crveni luk oljuštiti i isjeći na tanke kriške. Papriku očistiti od drški i sjemena pa isjeckati na tračice. Ljutu papričicu očistiti od sjemenki i isjeckati što sitnije. Paradajz popariti i oljuštiti, a zatim isjeći na osmine.
2. U većoj tavi ugrijati ulje i dodati crveni luk, paprike i ljutu papričicu. Kuhati na umjerenoj vatri dok ne omekša.
3. Dodati paradajz i šećer, pa sve dobro promiješati. Nastaviti kuhanje dok se tečnost ne redukuje tj. potpuno ispari.
4. Posebno umutiti jaja, začiniti i preliti pripremljenu smjesu.
5. Uz stalno miješanje, nastaviti sa prženjem sve dok se jaja lijepo ne povežu sa povrćem i postanu kremasta.
6. Pripremljeno jelo posuti peršunovim listom i poslužiti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT