Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 zrela paradajza
2 crvene roge paprike
1,5 dl supe od povrća
40 ml maslinovog ulja
1 kašika sjeckanog povrća
biber
so
Priprema:
Paradajz dobro oprati i presjeći napola, papriku uzdužno presjeći i čistiti od sjemena i peteljke.
Očišćeno povrće preliti maslinovim uljem, začiniti po ukusu i promiješati, a zatim preručiti u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok povrće ne svene i omekša.
Nakon toga, pečeno povrće s malo supe izmiksati u blenderu. Preručiti u odgovarajuću posudu i ispasirati da bi se odstranila opna povrća. Dobijenu kašu sipati u šerpu, naliti supom, posuti sjeckanim peršunom i začiniti po ukusu, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne proključa.
Gotovu čorbu, po želji, poslužiti uz tostirani hljeb.
Foto: Guliver/Getty Images