
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Umutiti jaja, jogurt, pavlaku, prašak za pecivo i malo soli po ukusu.
2. Suvi vrat i vlašac sitno isjeckati.
3. Tepsiju nauljiti i obložiti dvijema korama za pitu tako da krajevi padaju preko ivica tepsije. Posebno dvije kore izdvojiti i ostaviti sa strane.
4. Preostale kore poprskati uljem i blago naborati kako bi dobile izgled ”harmonike” te ih slagati jednu do druge prijeko donjih kora.
5. Naborane kore posuti vlašcem i suvim vratom a zatim preliti pripremljenom smjesom od jaja.
6. Krajeve donjih kora presaviti ka unutra pa celu pitu prekriti izdvojenim korama i ušuškati.
7. Gornje kore prijemazati mješavinom mlijeka i ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se sredina ne ispeče.
Izvor: Dobra hrana