Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U posudi sjediniti sitan sir, mocarelu prethodno izrendanu na krupno rende, izmrvljeni mladi sir i sitno sjeckani suhi vrat. Dodati začine po ukusu i promiješati.
2. Dobijeni fil sipati u poslastičarski džak bez ukrasnog završetka i pomoću njega filom napuniti kanelone.
3. Izmiksati pelat paradajza, bijeli luk, maslinovo ulje, bosiljak i začine po ukusu.
4. Posebno u šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom uz neprestano miješanje postepeno dolijevati mlijeko dok se smjesa ne zgusne. Začiniti po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati smjesu od paradajza. Poslagati punjene kanelone i zaliti ih bešamel sosom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene. Pred kraj pečenja posuti parmezanom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept