Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 2 dl mlakog mlijeka, suhi kvasac, šećer i kašičicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici za miješenje sjediniti polovinu brašna, prašak za pecivo, pavlaku, preostalo mlijeko, ulje, malo soli po ukusu i nadošao kvasac te promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidove posude. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Tijesto premjesiti i podijeliti na 10 jufki pa ih ostaviti da miruju 20 min.
4. Posebno pripremiti fil: isjeckati kulen i marinirane šampinjone na kockice pa ih sjediniti sa sitnim sirom i kečapom. Dodati origana po ukusu i promiješati.
5. Pomoću okruglog zupčastog noža svaku jufku isjeći na 6 trouglova. Potom svaki trougao istanjiti oklagijom. Jedan kraj istanjenog tijesta zarezati nekoliko puta, a na drugi kraj staviti kašičicu fila pa umotati u kiflu tako da završetak tijesta bude podvijen nadolje. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još kiflica.
6. Kiflice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajima i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept