Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
300 g smrznutog lisnatog tijesta
100 g špinata
2 čena bijelog luka
200 g ricotte
jaje
2 kašike griza
80 g šampinjona
jaje za premazivanje
parmezan za posipanje
bundevine sjemenke
kašika maslaca
sol
biber
Priprema:
Lisnato tijesto ostavite da se odmrzava na sobnoj temperaturi. Špinat očistite i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite i grubo nasjeckajte nožem. Šampinjone očistite, nasjeckajte i prepržite na zagrijanome maslacu. Izmrvljenu ricottu pomiješajte s protisnutim bijelim lukom, gljivama i sjeckanim špinatom.
Dodaje griz i jaje, začinite solju i biberom te sve dobro izmiješajte. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i tanko razvaljajte. Zagrijte pećnicu na 220°C.
Razrežite tijesto na pravougaonuke. Na svaki u sredinu stavite kašiku nadjeva, prebacite krajeve preko nadjeva i posložite na ohlađeni lim za pečenje. Premažite kiflicu umućenim žumanjkom, pospite parmezanom i bundevinim sjemenkama pa pecite 15 minuta.
Izvor: 24sata.hr