Kiš od pečuraka

by | 31 Januara, 2013

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 180 g margarina
  • 2 žumanjaka
  • 3 kašike vode, so

Za fil:

  • 30 g margarina
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 400 g pečuraka
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 2 jajeta
  • 3 dl neutralne pavlake
  • mješavina začina

Priprema:

Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti polovinu brašna, na kockice isjeckani margarin, žumanjke, peršun, vodu i malo soli po ukusu. Dobro izmiješati, a zatim postepeno dodavati brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto upakovati u najlon kesu i ostaviti da miruje u frižideru 30 min.

Fil:
1. Ljubičasti luk isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
2. U teflonskom tiganju otopiti margarin pa na njemu propržiti luk da omekša. Potom dodati šampinjone i dinstati ih u sopstvenom soku. Kada suvišna tečnost uvri i šampinjoni omekšaju, dodati peršun i začine po ukusu.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Odgovarajuće kalupe nauljiti te ih obložiti istanjenim tijestom. Preko tijesta nanijeti fil od pečuraka.
3. Posebno umutiti jaja i neutralnu pavlaku pa preliti preko fila.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana