Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti polovinu brašna, na kockice isjeckani margarin, žumanjke, peršun, vodu i malo soli po ukusu. Dobro izmiješati, a zatim postepeno dodavati brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto upakovati u najlon kesu i ostaviti da miruje u frižideru 30 min.
Fil:
1. Ljubičasti luk isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
2. U teflonskom tiganju otopiti margarin pa na njemu propržiti luk da omekša. Potom dodati šampinjone i dinstati ih u sopstvenom soku. Kada suvišna tečnost uvri i šampinjoni omekšaju, dodati peršun i začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Odgovarajuće kalupe nauljiti te ih obložiti istanjenim tijestom. Preko tijesta nanijeti fil od pečuraka.
3. Posebno umutiti jaja i neutralnu pavlaku pa preliti preko fila.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana