Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
85 g kineskog kupusa
65 g mrkve
75 g crvene paprike
55 g krompira
25 g mladog luka
85 g tikvica
330 g glatkog brašna
1 jaje
1 čen bijelog luka
375 ml vode
50 ml soja sosa
Aceto balsamico
susamovo ulje
susam
razni začini
Priprema:
Sve povrće (kineski kupus, mrkvu, crvenu papriku, krompir, tikvicu i mladi luk) operite, očistite i sirove nasjeckajte ili naribajte na tanke male rezance.
Od 330 grama glatkog brašna, 350 ml vode, 1 jaja, kašičice i pol soli te pola kašičice limunove trave napravite tekuću smjesu kao za palačinke. Smjesu prelijte preko naribanog povrća i sve dobro pomiješajte. Zagrijte teflonsku, keramičku ili neku drugu tavu za koju se ne lijepi hrana i na nju kašikom stavite peći palačinke po cijeloj širini. Gledajte da vam debljina smjese bude oko 1 cm.
Ispecite ih s obje strane dok ne postanu čvrste i vidite da su zapečene. Najbolje ih je nasjeći na manje trouglove i tako poslužiti uz sos.
Sos napravite od 50 ml sojinog sosa, 25 ml vode, pola kašike aceta balsamica i pola kašike susamovog ulja. U njega dodajte još jednu kašiku šećera, kašičicu crvene paprike, kašičicu sjemenki susama i mali čen svježe drobljenog bijelog luka. Sve dobro pomiješajte i poslužite odmah uz tople korejske palačinke.
Izvor: gastro.24sata.hr