Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Mrkvu oljuštiti i isjeći na kolutove, tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišnog ulja, a mirođiju sitno isjeckati.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati mrkvu i pržiti je dok ne omekša. Zatim dodati pavlaku, bijelo vino i mirođiju, začiniti po ukusu, posuti brašnom i kuhati miješajući cijelo vrijeme dok se masa ne zgusne. Fil ostaviti da se ohladi.
3. Lisnato tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 cm, a potom okruglim kalupom vaditi krugove. Manjim kalupom od dobijenih krugova praviti obruče.
4. Ivice svakog kruga premazati bjelancetom, pa odgore zalijepiti obruč. U sredinu svake korpice staviti prsten od folije kako se ne bi deformisala prilikom pečenja.
5. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje, poslagati pripremljene korpice i peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
6. Pečene korpice napuniti pripremljenim filom.
Izvor: Dobra hrana