Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Poriluk narezati na kockice, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja popržiti poriluk kako bi omekšao, a zatim dodati šampinjone i pržiti na umjerenoj temperaturi dok gljive ne omekšaju, a višak tekućine ne ispari. Pred kraj prženja dodati začine po ukusu.
3. Kada se prženo povrće ohladi, dodati jaja, mlijeko, ribani sir i promiješati.
4. Kalupe za muffine nauljiti pa ih obložiti pečenim palačinkama (rubove po potrebi skratiti).
5. Palačinke napuniti nadjevom od povrća i jaja. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok nadjev ne porumeni (ukoliko vrhovi palačinki počnu tamniti, prekrite ih folijom).
Izvor: Dobra hrana