Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
750 g kopriva
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
1,2 l juneće supe od kostiju
3 dl mlijeka
2 kašike brašna
0,5 dl ulja
2 kašike pavlake
1 veći krompir
mješavina začina, so, biber
Priprema:
Koprive obariti u vodi i isjeckati na rezanca, krompir oguliti, isjeći na kocke i posebno ga obariti u vodi. Crveni i bijeli luk sitno isjeckati.
Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, a potom dodati brašno i pržiti jedan minut, uz stalno miješanje.
Dodati koprivu i promiješati, pa sipati supu i dodati krompir, te ostaviti da se kuha na umjerenoj temperaturi. Pred kraj kuhanja, sipati mlijeko i začiniti po ukusu.
U kuhanu čorbu umiješati pavlaku.
Izvor: Life content Foto: Thinkstock